Konsultacja żywieniowa
Nieprawidłowa dieta, złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić nie tylko do otyłości i nadwagi, ale również do chorób układu krążenia, pokarmowego, nowotworów, jak i do złego samopoczucia, braku energii, koncentracji oraz wielu innych problemów.
W swoim gabinecie troszczę się, by każdy czuł się tu komfortowo i swobodnie. Nie krytykuję, nie oceniam za brak efektów, a pomagam i wspieram. Inspiruję do ruchu fizycznego, a nie każę go uprawiać. Konsekwencja, systematyczność i silna motywacja to klucz do odniesienia codziennych małych zwycięstw, które składają się na sukces.
1. Przygotowanie do pierwszej wizyty
Proszę przynieść na pierwszą wizytę aktualne, podstawowe wyniki badań laboratoryjnych. Dobrze jest przygotować listę spożytych dań i produktów oraz ilość wypitych płynów w ciągu trzech dni, w tym jednego dnia wolnego od pracy.
2. Przebieg pierwszej wizyty obejmuje:
- szczegółowy wywiad zdrowotny
- szczegółowy wywiad żywieniowy (dotyczy sposobu odżywiania, najczęściej wybieranych produktów spożywczych, nawyków żywieniowych, sposobu przygotowywania posiłków, stylu życia, przyzwyczajeń, długości snu, rodzaju pracy, aktywności fizycznej i wielu innych)
- badanie ciśnienia krwi
- pomiary antropometryczne (wzrost, obwód talii, bioder i uda) w zależności od problemu, przy nadwadze i otyłości wskazane mierzenie obwodów do porównywania wyników w miarę terapii
- pomiary masy ciała i przy braku przeciwwskazań składu ciała (szczegóły w zakładce oferta – profesjonalna analiza składu ciała wraz z interpretacją wyników)
- analiza i doradztwo w sprawie wykonania ewentualnie dalszych badań
- omówienie problemu żywieniowego
- określenie celu
- ustalenie zasad programu żywieniowego
3. Przebieg kolejnych wizyt
Kolejne wizyty to nie tylko kontrolne badanie ciśnienia krwi, pomiary antropometryczne, masy i składu ciała oraz skupianie się na dietetyce (omówienie efektów stosowanych zaleceń, dalsze wskazówki, wprowadzanie ewentualnych zmian), ale wsparcie i motywacja oraz włączanie holistycznego podejścia do zdrowia.